Najlepsze restauracje w Warszawie (TOP 10)
Każdy z nas marzy o zaznaniu zmysłowej rozkoszy dla podniebienia choćby raz w życiu. Może nasz kraj nie jest kulinarną potęgą, lecz można w nim znaleźć miejsca, które wyrafinowaną grą smaków mogą przyprawić o zawrót głowy.
Poniżej przedstawiamy 10 najlepszych restauracji w Warszawie:
10. Restauracja Meltemi przy ul. Drawskiej.
Jest to restauracja typu greckiego, w której można spożyć posiłek za 40-60 zł. Nie trzeba mieć przy sobie gotówki, gdyż w Meltemi obsługiwane są także karty płatnicze. Ta grecka restauracja zajmuje się również organizowaniem wesel oraz cateringu. Meltemi może się ponadto poszczycić pierwszym miejscem w rankingu Gazety Wyborczej na miejsce najbardziej przyjazne dzieciom.
9. Dyspensa, ul. Mokotowska 39.
Szefem kuchni jest tu Grzegorz Wójcik, były mistrz świata w brydżu. Dyspensa to przytulna restauracja, w której serwowane są dania z kuchni polskiej, lecz w nowoczesnej formie, jak np.pierożki cielęce, tatar po francusku, gicz jagnięca i kaczka z pieca. Restauracja ta posiada również dobrze zaopatrzoną piwniczkę z winami.
8. Tamka 43, ul. Tamka 43.
Na kuchni króluje tu Robert Trzópek, który swoje kulinarne zdolności szlifował w katalońskiej El Bulli oraz kopenhaskiej Nomie. Dania przez niego serwowane zaskakują przybywających tu warszawiaków, posiadając niezwykłą odsłonę dobrze znanych nam smaków (np. sok z kiszonej kapusty w postaci pianki czy purée z marchwi). Restauracja słynie ponadto z profesjonalnej pomocy niesionej przez tutejszego sommeliera w doborze odpowiedniego wina, a nawet wody.
7. U Kucharzy, ul. Ossolińskich 7.
Lokal braci Gessler, która znajduje się w scenerii dawnego zaplecza warszawskiej restauracji Hotelu Europejskiego. Szef kuchni, Robert Kądziela, proponuje przybywającym tu gościom potrawy bazujące na produktach z prywatnych gospodarstw, wypiekane na miejscu przepyszne pieczywo oraz dania oparte na nowoczesnym podejściu do tradycyjnej, polskiej kuchni.
6. Villa Nuova, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23.
Znajduje się ona w zabytkowym, 200-letnim i starannie odrestaurowanym polskim dworek, położonym zaledwie kilkanaście metrów od Pałacu Wilanowskiego. Przybywających tu gości zachwycają luksusowe wnętrza oraz ekskluzywna oferta kulinarna. Villa Nuova to idealne miejsce na urządzenie wesela, spotkania biznesowego, firmowego czy w gronie rodziny. Za zaskakującą i wzbogaconą o smaki z różnych regionów Europy interpretację klasycznej polskiej kuchni zapłacimy tu od 40 do 80 zł.
5. Rotisserie, ul. Kościelna 12.
Ta elegancka restauracja ulokowana jest tuż przy stołecznym hotelu La Regina. Szef kuchni – Paweł Oszczyk – serwuje swoim gościom wyśmienite dania z całego świata, bawiąc się tradycjami kulinarnymi i dbając o znakomite produkty wyjściowe.
4. Soto Sushi, al. Komisji Edukacji Narodowej.
Jest to lokal typu sushi, fusion. Za dania rodem z Japonii zapłacimy tu 40-60 zł. Soto Sushi to dobre miejsce na brunch, obiad i kolację, także dla rodzin z dziećmi (menu dostosowane dla najmłodszych) i wegetarian. Można w nim płacić kartą oraz zamówić coś przez telefon. Ogromnym plusem jest niewygórowana cena i możliwość obserwowania powstawania wszystkich serwowanych tu dań, które są zarówno smaczne, jak i estetycznie podane.
3. Atelier Amaro, ul. Agrykola 1.
Michelin w swoim przewodniku przyznał jej gwiazdkę, co przekłada się na tutejsze ceny zaczynające się od 60 zł za posiłek. Słynie z tego, że używa tylko polskich produktów. W tym otoczonym zielenią lokalu można przekonać się jak światowo może smakować nasza polska kuchnia.
2. Restauracja Platter by Karol Okrasa (Hotel Intercontinental), ul. E. Platter 49.
Nagrodzona trzema sztućcami Michelina. Za serwowane tu dania kuchni polskiej, fusion zapłacimy średnio 40-60 zł. Mistrzowskie smaki i kompozycje dań wydawane przez szefa kuchni, Karola Okrasę, cechują się prostotą oraz jakością połączoną z elegancją. Obsługa jest rewelacyjna, a kuchnia przyprawiająca o rozkosz podniebienia.
1. Pod Gigantami, Al. Ujazdowskie 24.
W przewodniku Michelin posiada aż cztery sztućce, czym może pochwalić się niewiele restauracji w Polsce. Piękne, eleganckie wnętrza przedwojennej kamienicy skrywa gastronomiczną perełkę z klasą serwującą naszą polską kuchnię. Średnie ceny za danie główne wahają się od 40 do 60 zł. Obsługa jest tu miła, jedzenie wyśmienite, a atmosfera wspaniała.
Co wy piszecie? Jedyna polska restauracja z gwiazdka Michelia (jedna) to Atelier Amaro. Żadna inna nie ma ani jednej gwiazdki. Co wiecej – wprowadzacie ludzi w błąd. Tam nie ma cen za danie tylko za menu degustacyjne. Fajnie jakby rankingi były układanie przez ludzi znających się na fachu. Czy byliście w każdej z tych restauracji?
Mariusz
Najwyraźniej autorka/autor zaczęła mylić „sztućce” z „gwiazdkami”. W przewodnikach Michelin to oddzielne oznaczenia i mało która dobra restauracja dostaje gwiazdkę (nawet jedną!), podczas gdy o „sztućce” dużo łatwiej. Do poprawki :-)
Dziękujemy za zwrócenie uwagi na ten błąd. Już został poprawiony!
AAAAA a zapieciek? polecam całym sercem! szczególnie tamtejszy bigos. tak dla wielbicieli polskiej kuchni ;)
Mi brakuje Doppio Senso, jak dla mnie jedna z lepszych w Warszawie, ale to akurat sprawa indywidualna każdej osobie podoba się coś innego.
Ja polecam restauracje Antich Caffe, swietne i przytulne miejsce. Maja bardzo dobre owoce mora
Nie wiem czy jak był pisany artykuł to już była restauracja Senses przy Bielańskiej, ale moim zdaniem jest to najlepsza restauracja w Warszawie i powinna się znaleźć w takim rankingu, ale oczywiście jest to moja subiektywna opinia. Obsługa profesjonalnie przygotowana, jedzenie idealnie podane. Smak nieoczekiwanie zaskakujący. Byłam oniemiała z wrażenia. Jest to kulinarne mistrzostwo i dobra konkurencja dla Amaro. Polecam
Ciekawy wpis, kilka miejsc znam, kilka muszę odwiedzić.
A od siebie gdybym miała coś polecić byłaby to restauracja Pianka.
Jedzenie super, sprawnie podawane. Zawsze jesteśmy zadowoleni.
Odwiedzajcie :)
Witam Serdecznie.
Ja uwielbiam bar&restaurację bubbles na placu piłsudskiego.
Mają świeże dania i bardzo ciekawą kuchnię.Być może lista najciekawszych restauracji powiększy się o kolejną.
Pozdrawiam Grzegorz